Inbördeskriget i Syrien, som nu tragiskt nog blossar upp med förnyad styrka, väcker minnen från ett annat krigshärjat land i Mellanöstern: Irak. Efter Saddam Husseins fall 2003 störtade Irak ner i ett sekteristiskt kaos, präglat av våld, terrorism och utländsk inblandning. Kan Syrien vara på väg mot en liknande mardröm?
Parallellerna är skrämmande:
- Maktvakuum: Både i Irak och Syrien har en auktoritär ledare för Baathpartiet störtats, vilket skapat ett maktvakuum som olika grupperingar kämpar om att fylla. I Irak ledde detta till en våldsam kamp mellan sunni- och shiamuslimer, medan Syrien slits sönder av en komplex väv av religiösa, etniska och politiska konflikter.
- Utländsk inblandning: Både Irak och Syrien har blivit arenor för utländska makters intressen. USA:s invasion av Irak öppnade dörren för Iran att öka sitt inflytande, medan Syrien har blivit en slagmark för regionala rivaler som Turkiet, Saudiarabien och Iran.
- Terrorism: I kaoset som följde på Saddam Husseins fall fick terrorgrupper som al-Qaida och senare IS fäste i Irak. Även i Syrien har jihadistgrupper som Hayat Tahrir al-Sham (HTS) vunnit terräng, vilket hotar att förvandla landet till en grogrund för extremism.
- Humanitär katastrof: Både Irak och Syrien har drabbats av enorma humanitära katastrofer. Miljontals människor har tvingats på flykt, städer har bombats sönder och samman, och sjukvården har kollapsat. Lidande har blivit en del av vardagen för stora delar av befolkningen.
En komplex konflikt
Inbördeskriget i Syrien är dock ännu mer komplext än konflikten i Irak. Det saknas en tydlig uppdelning mellan två sidor, och en mängd olika aktörer med motstridiga intressen är inblandade. Detta gör det svårt att hitta en lösning på konflikten och ökar risken för en långvarig och blodig kamp.
Turkiets roll
Turkiets inblandning i Syrien är särskilt problematisk. Även om Turkiet officiellt är emot HTS, har man samtidigt goda kopplingar till gruppen. Det är möjligt att Turkiet utnyttjar HTS för att sätta press på Assad-regimen och främja sina egna intressen i regionen.
En osäker framtid
Det är svårt att sia om framtiden för Syrien. Risken är stor att landet kommer att fortsätta att vara en arena för våld och instabilitet under lång tid framöver. Den senaste tidens eskalering av våldet visar att hoppet om en fredlig lösning är alltmer avlägset.
Vad kan göras?
Det internationella samfundet måste agera för att förhindra att Syrien förvandlas till ett nytt Irak. Det krävs:
- Diplomatiska ansträngningar: Att öka de diplomatiska ansträngningarna för att nå en politisk lösning på konflikten. Dock kan det vara svårt att hitta vilka aktörer som man ska förhandla med.
- Humanitärt stöd: Att ge humanitärt stöd till de miljontals människor som drabbats av kriget. Men vi kan få samma problem som i Gaza, att lokala miliser, klaner och krigsherrar lägger beslag på det humanitära stödet.
- Bekämpa terrorism: Att samarbeta för att bekämpa terrorgrupper som HTS och IS. Här kan tyvärr olika externa aktörer försvåra terrorbekämpningen, då de faktiskt direkt eller indirekt stödjer olika terroristorganisationer.
- Motverka utländsk inblandning: Att motverka utländsk inblandning i konflikten och uppmana alla aktörer att respektera Syriens suveränitet är dömt att misslyckats, då Syrien har blivit en arena för både stormakter och regionala makter.
Statsmannen anser:
Inbördeskriget i Syrien är en tragedi för det syriska folket och ett hot mot stabiliteten i hela regionen. Genom att dra lärdom av Iraks tragiska öde och agera kraftfullt kan det internationella samfundet bidra till att förhindra att Syrien faller ner i ett liknande kaos. Det är svårt att se vilka internationella krafter som skulle kunna bidra konstruktivt till situationen i Syrien. Troligen kommer vi att få se en hel del proxykrig i regionen, när interna och externa aktörer försöker konsolidera sina regionala strategiska intressen.