Det japanska kabinettet har godkänt en rekordstor försvarsbudget på 8,7 biljoner yen (motsvarande 55 miljarder dollar) för 2025. Detta markerar det tredje året i rad av betydande ökningar, som en del av en femårig plan för militär upprustning i enlighet med landets nya nationella säkerhetsstrategi från 2022. Denna satsning speglar Japans växande oro inför en alltmer osäker säkerhetspolitisk situation i regionen, präglad av ökade hot från Kina, Nordkorea och Ryssland. I förlängningen kan Japan komma att bli världens tredje största försvarsmakt, efter USA och Kina.
En central del i den japanska upprustningen är anskaffandet av långräckviddiga kryssningsrobotar, inklusive amerikanska Tomahawk-robotar. Dessa ska börja distribueras i slutet av räkenskapsåret 2025. Totalt 940 miljarder yen (6 miljarder dollar) har öronmärkts för detta så kallade ”standoff”-försvarssystem, som syftar till att ge Japan en förmåga att slå tillbaka mot avlägsna mål. Detta markerar en tydlig förändring från landets tidigare, mer defensivt inriktade, försvarspolitik. I budgeten ingår också 1,8 miljarder yen (11,4 miljoner dollar) för modifiering av Aegis-klassade jagare, för att anpassa dessa till att kunna avfyra Tomahawk-robotar.
Japan planerar också att förstärka sitt robotförsvarssystem med ytterligare 533 miljarder yen (3,37 miljarder dollar), bland annat genom inköp av luftvärnsrobotar och en mobil spaningsradar som ska placeras på Okinawa, där en stor del av de amerikanska styrkorna i Japan är baserade. Dessa åtgärder är direkt kopplade till den ökade oron för Nordkoreas robotprogram och Kinas militära aktivitet i regionen.
Japans militära upprustning handlar inte bara om att möta externa hot, utan också om att stärka landets egen försvarsindustri. Genom att delta i gemensamma utvecklingsprojekt och främja export av japansk militärteknik, hoppas man kunna skapa synergier och stärka den inhemska produktionen. Ett konkret exempel är utvecklingen av tre nya kompakta jagare av typen FFM, en uppgraderad version av Mogami-klassen, med automatiserade system och minskat personalbehov. Dessa jagare, som utvecklas av Mitsubishi Heavy Industries, är en av två kandidater i Australiens upphandling av nya fregatter (Sea 3000). Om Japan vinner kontraktet kommer det att innebära ett stort genombrott för japansk försvarsindustri och ytterligare fördjupa det militära samarbetet mellan Japan och Australien, två länder som ser Kina som ett växande hot. Japan har redan godkänt export av dessa fartyg till Australien, vilket visar på landets offensiva satsning på försvarsexport efter årtionden av restriktioner.
Japan samarbetar också med Storbritannien och Italien för att utveckla ett nytt stridsflygplan som ska vara i drift 2035, och har avsatt 108,7 miljarder yen (690 miljoner dollar) i budgeten för detta projekt. Dessa satsningar visar att Japan är fast beslutet att spela en mer aktiv roll i den regionala och globala säkerhetsordningen. Som ett svar på en sjunkande befolkning och rekryteringsproblem satsar Japan också stort på obemannade vapensystem och artificiell intelligens. 111 miljarder yen (703 miljoner dollar) har allokerats för detta ändamål.
Japans upprustning är viktig för stabiliteten i regionen. Ett starkare Japan, som kan och vill ta ett större ansvar för sin egen och regionens säkerhet, bidrar till att avskräcka potentiella angripare och upprätthålla den regelbaserade världsordningen. Det sänder också en tydlig signal till Kina att dess ökade militära aktivitet och territoriella anspråk inte kommer att accepteras utan motstånd. Japan, som har ett nära samarbete med USA och ser Australien som en nära allierad, spelar en nyckelroll i att balansera Kinas växande inflytande och militära makt.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Japans upprustning sker från en mycket låg nivå. Landets pacifistiska konstitution, som antogs efter andra världskriget, har under lång tid begränsat försvarsutgifterna till under 1% av BNP. Även om Japan nu siktar på att fördubbla sina militära utgifter, kommer de fortfarande att vara lägre än många andra länders, givet landets storlek och ekonomiska styrka. Japans militära upprustning är således en nödvändig omställning för att möta en ny säkerhetspolitisk verklighet, och en omställning som bör ses som ett bidrag till stabilitet och säkerhet i regionen, snarare än ett hot. Att Japan stärker sitt försvar visar på en insikt om att fred och säkerhet inte kan tas för givet, och att ett starkt försvar är den bästa garantin för att avskräcka aggression och bevara stabilitet.
Japan förstår att som en regional demokrati och stor ekonomi, så måste man ta ansvar för sin egen säkerhet. Den läxan borde fler europeiska länder ta till sig.