Hamnarbetarförbundets planer på att införa en blockad mot krigsmateriel till och från Israel, motiverad av konflikten i Gaza, är en djupt problematisk handling som riskerar att få allvarliga konsekvenser, inte bara för Sveriges relationer med andra länder utan också för vår egen säkerhet och för den grundläggande principen om fackföreningars roll i ett demokratiskt samhälle. Att 68% av förbundets medlemmar röstat för detta förslag visar på ett skrämmande ifrågasättande av gällande lagar och förordningar.
För det första är det viktigt att klargöra att en fackförening, även om den har rätt att vidta stridsåtgärder under vissa omständigheter, inte har rätt att agera som en självständig utrikespolitisk aktör. Att selektivt blockera gods till ett specifikt land baserat på en politisk bedömning av en pågående konflikt är inte fackföreningarnas roll. Det är en uppgift för regering och riksdag, som har det demokratiska mandatet att företräda Sverige i utrikespolitiska frågor. Genom att agera på egen hand underminerar Hamnarbetarförbundet den svenska utrikespolitikens legitimitet och riskerar att skada Sveriges relationer med Israel och andra länder.
För det andra, och än mer allvarligt, kan en blockad mot krigsmateriel, beroende på dess utformning och omfattning, i värsta fall utgöra ett brott mot svensk lag. Om blockaden riktar sig specifikt mot materiel avsedd för Försvarsmakten eller för allierade länder, kan det handla om handlingar som är direkt skadliga för Sveriges säkerhet och försvar. I sådana fall kan brottsrubriceringar som sabotage eller högmålsbrott, exempelvis landsförräderi eller spioneri, bli aktuella.
Enligt 19 kap. 2 § brottsbalken kan den som, bland annat, ”för att landet ska läggas under främmande makt eller bringas i beroende av främmande makt”, ”företar en handling som medför fara” för detta, dömas för landsförräderi. Även om syftet med blockaden inte är att underställa Sverige främmande makt, kan en blockad mot försvarsmateriel som allvarligt skadar Sveriges försvarsförmåga, eller allvarligt skadar ett allierat lands försvarsförmåga, i förlängningen medföra en sådan fara. Att försvaga ett allierat lands försvar kan tolkas som ett indirekt stöd till en fientlig makt, i synnerhet om blockaden sker i en tid av ökad spänning och konflikt.
Enligt 19 kap. 5 § brottsbalken kan den som ”obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer” uppgifter om försvarsverk, vapen eller liknande, vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet, dömas för spioneri. Om fackföreningen aktivt söker information om och riktar in sig på specifika vapenleveranser, kan detta möjligen bedömas som spioneri.
Enligt 13 kap. 4 § brottsbalken kan den som ”förstör eller skadar egendom som har avsevärd betydelse för rikets försvar” eller ”genom annan åtgärd allvarligt stör eller hindrar användningen av sådan egendom” dömas för sabotage. En blockad som förhindrar leverans av vapen och förnödenheter till försvarsmakten eller till allierade länder kan ses som en handling som allvarligt stör användningen av egendom som är av avsevärd betydelse för rikets försvar, givet att dessa vapen och förnödenheter behövs för att upprätthålla försvarsförmågan, och kan därmed bedömas som sabotage.
Slutligen kan en uppmaning till blockad, om den innebär en uppmaning till brottslig handling, utgöra uppvigling enligt 16 kap. 5 § brottsbalken. Även om fackföreningen teoretiskt sett kan ha rätt att genomföra en blockad i syfte att uppnå ett bättre kollektivavtal, är det högst tveksamt om denna rätt sträcker sig till att blockera försvarsmateriel på ett sätt som kan tolkas som brottsligt. Att äventyra rikets säkerhet och relationer till allierade länder för att protestera mot Israels krigföring i Gaza är ett fullständigt oproportionerligt agerande som ligger långt utanför den legitima ramen för fackliga stridsåtgärder. Det är också moraliskt förkastligt att riskera andra länders säkerhet och försvarsförmåga på grund av en specifik utrikespolitisk ståndpunkt, i synnerhet som den ståndpunkten inte delas av Sveriges regering och riksdag.
Hamnarbetarförbundets agerande är inte bara juridiskt tveksamt, det är också djupt oansvarigt. I en tid när säkerhetsläget i Europa försämras och när Sverige nyligen har anslutit sig till Nato, är det av yttersta vikt att vi står enade och stärker vårt försvar, inte undergräver det genom politiskt motiverade aktioner. Att äventyra Sveriges och dess allierades säkerhet för att driva en egen utrikespolitisk agenda är oacceptabelt. Förbundet måste besinna sig och avstå från dessa planer innan de orsakar irreparabel skada. Att ställa sig på fel sida i den här frågan och försvåra för länder som är allierade med Sverige, är inte förenligt med medlemskap i NATO, och inte förenligt med en demokratisk rättsstat.
Statsmannen ser fram emot att femtekolonnare, kommunister och socialister döms till långa fängelsestraff om de genomför sin brottsliga blockad!