Daniel Graebers granskning av tyska miljödepartementet avslöjar hur tjänstemän förfalskade dokument för att driva igenom en politiskt beslutad nedläggning av kärnkraften. Experters varningar om säkerhetsrisker och ökade utsläpp ignorerades eller förvrängdes medvetet.
Paralleller till Sverige:
- Politisk styrning: Även i Sverige har politiska beslut om kärnkraftsnedläggning drivits igenom trots ekonomiska och miljömässiga invändningar.
- Byte av ledning: I likhet med hur tyska De Gröna placerade sina partimedlemmar i nyckelpositioner, bytte den svenska regeringen ut styrelse och VD i statliga Vattenfall för att driva igenom sin agenda.
- Ideologisk motivering: Både i Tyskland och Sverige har kärnkraftsmotståndet varit starkt ideologiskt motiverat, vilket lett till att rationella argument och expertkunskap åsidosatts.
Konsekvenser:
- Ökade utsläpp: Nedläggningen av kärnkraft i Tyskland har lett till ökad användning av kolkraft och därmed ökade koldioxidutsläpp. Sverige riskerar att gå samma öde till mötes.
- Högre elpriser: Både Tyskland och Sverige har drabbats av höga elpriser till följd av minskad elproduktion från kärnkraft.
Statsmannen anser:
Den tyska skandalen visar hur politisk ideologi kan leda till förfalskning och manipulation för att driva igenom en agenda. Liknande tendenser finns i Sverige, där politiska beslut om kärnkraftsnedläggning fattats utan tillräcklig hänsyn till konsekvenserna. Det är viktigt att vi lär oss av dessa misstag och baserar framtida energipolitik på fakta och expertkunskap, inte på ideologi.
Framförallt så ska svensk energipolitik inte få bestämmas av makthungriga socialdemokrater och flummiga miljöpartister!