Kinas snabba upprustning av sin kärnvapenarsenal, som Pentagon rapporterar, är en oroväckande trend med potentiellt förödande konsekvenser för den globala säkerheten. Att icke-demokratiska stater med expansionistiska ambitioner besitter massförstörelsevapen är ett hot mot alla, särskilt mot länder som valt att avstå från dessa vapen.
Kärnvapen som påtryckningsmedel
Icke-demokratier, där makten koncentreras till en liten elit utan folkets inflytande, är särskilt benägna att använda kärnvapenhot som ett verktyg för att nå sina politiska mål. Avsaknaden av transparens och demokratisk kontroll ökar risken för missbedömningar och eskalering.
Kina har historiskt sett hävdat att de inte kommer att vara först med att använda kärnvapen. Men den snabba upprustningen och den ökade aggressiviteten gentemot Taiwan väcker frågor om huruvida denna doktrin kommer att bestå.
Riskerna med att avstå från kärnvapen
Länder som Sverige, som valt att inte ha egna kärnvapen, står inför ett dilemma. Att avstå från dessa vapen signalerar en vilja till fred och nedrustning. Men det kan också göra landet mer sårbart för påtryckningar och hot från kärnvapenmakter. Därför var det svenska medlemskapet i NATO av största vikt. Bara genom att vara med i en allians med egna kärnvapen kan man stå emot den här typen av utpressning med kärnvapen.
Risken är att auktoritära stater, i tron att de kan agera ostraffat, använder kärnvapenhot för att tvinga fram eftergifter i territoriella dispyter eller andra politiska frågor. Detta leder till en destabilisering av den globala säkerhetsordningen och öka risken för konflikter.
Vad kan göras?
Det internationella samfundet måste agera kraftfullt för att motverka denna utveckling.
- Stärka nedrustningsavtal: Existerande avtal, som NPT, måste stärkas och utvidgas för att begränsa spridningen av kärnvapen och minska de globala lagren. Det är dock tveksamt om icke-demokratier är intresserade av en sådan utveckling.
- Öka transparensen: Kärnvapenmakter bör vara mer transparenta kring sina arsenaler och doktriner för att minska risken för missförstånd och misstro.
- Stärka det multilaterala samarbetet: Det är avgörande att demokratier står enade mot auktoritära stater som hotar den globala säkerheten. Det kan till och med krävas att fler demokratier skaffar sig egna kärnvapen på medellång och lång sikt.
- Stödja icke-spridning: Länder som avstår från kärnvapen måste få säkerhetsgarantier från kärnvapenmakter för att motstå påtryckningar.
Statsmannen anser:
Kinas kärnvapenupprustning är en väckarklocka. Den globala säkerhetsordningen är hotad när auktoritära stater använder kärnvapenhot som ett politiskt verktyg. Demokratierna måste stå enade, antingen som medlemmar i en allians med kärnvapen eller skaffa sig egna kärnvapen. Det är synd att utvecklingen har gått därhän, men vi måste skydda våra intressen för att fortsatt ha en värld som är baserad på rättsstatliga principer.