En nyligen släppt video från det ukrainska flygvapnet ger en inblick i livet för en ukrainsk Su-27 Flanker-stridspilot, med callsign ”Viking”, under kriget mot Ryssland. Intervjun är ett sällsynt tillfälle att höra om utmaningarna och framgångarna för det ukrainska flygvapnets flotta av stridsflygplan, som fortfarande domineras av de Sovjettillverkade Su-27 och MiG-29 Fulcrum, trots att F-16 nyligen har introducerats.
Viking berättar om de första dagarna av kriget, då han fick gå 40-50 km till sin flygbas efter att tågtrafiken stoppats. Från den 25 februari 2022 flög han luftförsvarsuppdrag över Kyiv-regionen, först på dagen och sedan på natten. Trots underläge i fråga om radar och missiler, lyckades Viking och hans kollegor i 39:e taktiska flygbrigaden (39 BrTA) avvärja ryska flyganfall.
I början av kriget var underrättelserna om ryska luftförsvar bristfälliga, och piloterna fick förlita sig på muntlig information och enkla kartor. De ukrainska Su-27-planens avionik och missiler var ”två generationer efter” de ryska, vilket gjorde att striderna handlade om att försöka komma nära ryssarna. Trots detta lyckades de ukrainska piloterna avfyra missiler och avvärja attacker varje natt.
Viking beskriver en särskilt svår nattlig luftstrid där sex missiler avfyrades mot hans plan. Han berättar också om en incident där han förlorade sin spatiala orientering på grund av fel på navigationsinstrumenten och dåligt väder.
Viking påpekar att de sovjettillverkade vapnen var föråldrade, särskilt mot moderna ryska luftförsvarssystem. Ankomsten av västerländska precisionsstyrda vapen, som AGM-88 HARM, JDAM-ER och GBU-39/B SDB, var därför avgörande. Dessa vapen tillät ukrainska plan att operera längre från frontlinjen och gav dem möjlighet att slå till mot viktiga ryska militära mål, inklusive ryska markstyrkornas huvudkommandopost.
Viking berömmer särskilt SDB (Small Diameter Bomb), som han menar är svårare för ryska luftförsvar att hantera på grund av dess ”lilla reflekterande yta” och att den kan släppas i större salvor. Han varnar dock för hotet från Rysslands nya precisionsstyrda glidbomber och menar att Ukraina behöver en kombination av flygplan, markbaserade system, luftvärnsradar och jaktrobotar med lång räckvidd för att kunna bekämpa dem effektivt.
Trots att kriget snart har pågått i tre år är Vikings moral hög, även om han är fysiskt trött. Han påpekar att det inte är brist på utbildad personal eller flygplan, utan på luftburna vapen. Endast med fler av dessa, säger han, kan Ukraina uppnå någon form av paritet med Rysslands flygstridskrafter.
Sammanfattningsvis ger intervjun med Viking en unik inblick i de ukrainska stridspiloternas svåra situation och hur de, trots underläge i utrustning, har lyckats anpassa sig och slå tillbaka mot den ryska invasionen med hjälp av västerländska vapen. Artikeln understryker vikten av fortsatt vapenstöd till Ukraina för att de ska kunna fortsätta försvara sig.
Titta på videon, sätt på textning och välj inställningar, välj engelska eller svenska för översättning.