Ett kinesiskt ägt fartyg misstänks för att nyligen ha skadat en undervattenskabel utanför Taiwans kust. Detta är den senaste i en rad incidenter som drabbat taiwanesiska kablar och är en del av ett mönster av liknande händelser som nyligen inträffat runt om i Europa.
Kabeln som skadades tillhör det taiwanesiska statliga Chunghwa Telecom och kopplar samman Östasien med USA:s västkust. Skadan orsakade minimala störningar då kommunikationen kunde omdirigeras via andra kablar.
Det misstänkta fartyget, Shunxin-39, seglar under kamerunsk flagg men ägs av ett Hongkong-baserat företag med kinesiska kopplingar. Fartyget har använt sig av flera olika identiteter och seglat fram och tillbaka i vattnen nära Taiwan de senaste två veckorna, vilket väckt misstankar. Taiwanesiska myndigheter kunde inte borda fartyget för en undersökning på grund av dåligt väder, och det fortsatte till Sydkorea. Radar- och navigationsdata har samlats in för vidare utredning.
Taiwans digitala minister, Herming Chiueh, menar att kabelsabotaget troligen var avsiktligt och att det finns en växande enighet om att misstänkta fartyg måste stoppas och genomsökas omedelbart.
I februari 2023 skadades två undervattenskablar mellan Taiwan och ön Dongyin av ett kinesiskt fiskefartyg och ett lastfartyg, vilket ledde till veckor utan internet på ön.
Även i Europa har sabotage mot undervattensinfrastruktur blivit allt vanligare, särskilt i Östersjön. I december 2024 skadades en elkabel mellan Finland och Estland, och misstankar riktades mot en rysk oljetanker. I november 2024 övervakade Danmark ett kinesiskt lastfartyg som misstänktes för att ha skadat två kommunikationskablar i Östersjön. I oktober 2023 anklagades ett Hongkong-registrerat containerfartyg för att ha skadat en gasledning och datakablar i Finska viken.
Dessa incidenter belyser sårbarheten hos kritisk undervattensinfrastruktur för sabotage, särskilt som en del av ”gråzonskrigföring” eller hybridkrigföring. För Taiwan är hotet från Kina påtagligt. Kina genomför regelbundet militärövningar riktade mot Taiwan, inklusive övningsblockader och ”precisionsanfall”, utöver mindre uppenbara taktiker för att undergräva taiwanesiskt självstyre.
Taiwanesiska militären genomförde nyligen en krigsövning baserad på kinesisk aggression, där ett scenario involverade en kommunikationsblockad orsakad av skadade undervattenskablar. Taiwanesiska tjänstemän har länge varit bekymrade över behovet av mer robusta kommunikationer.
Det har hittills varit svårt att med säkerhet koppla specifika incidenter till Ryssland, Kina eller andra aktörer, men det råder liten tvekan om att den här typen av aktiviteter ökar. Incidenten med Shunxin-39 kommer sannolikt inte att kunna spåras till Peking, men den är en stark påminnelse om sårbarheten hos kritisk infrastruktur och kan ses som ytterligare ett exempel på Kinas vilja att använda okonventionella metoder för att undergräva Taiwans självständighet.