Efter Ungern är det nu dags för Polen att axla rollen som ordförandeland i Europeiska unionens ministerråd. Den 1 januari 2025 tar Polen över stafettpinnen, och med det följer ett stort ansvar men också en betydande möjlighet att sätta sin prägel på det europeiska samarbetet. Det polska ordförandeskapet lovar att bli en frisk fläkt i EU, en chans till nystart och fördjupat samarbete kring de frågor som är avgörande för unionens framtid.
Polen, som firar 20 år som medlem i EU, har under sin tid i unionen genomgått en enastående transformation. Från att ha varit en postkommunistisk ekonomi i utkanten av Europa har landet utvecklats till en av unionens mest dynamiska och snabbväxande medlemmar. Denna erfarenhet ger Polen en unik förståelse för de utmaningar och möjligheter som EU står inför, och en stark position att leda arbetet framåt.
Det polska ordförandeskapet har signalerat att man vill fokusera på tre huvudområden: säkerhet, konkurrenskraft och sammanhållning. I en tid av geopolitisk osäkerhet och ökade yttre hot är det av yttersta vikt att stärka EU:s gemensamma försvar och säkerhetspolitik. Polen, med sin geografiska placering och historiska erfarenheter, har en djup förståelse för vikten av ett starkt och enat Europa. Landet har varit en stark röst för ökat stöd till Ukraina och en tydlig linje gentemot Ryssland. Under det polska ordförandeskapet kan vi förvänta oss ett fortsatt starkt engagemang för dessa frågor, och en strävan efter att stärka EU:s roll som en global säkerhetsaktör.
Ett annat prioriterat område är att stärka EU:s konkurrenskraft på den globala arenan. Polen har under de senaste decennierna visat prov på en imponerande ekonomisk dynamik, och vet värdet av entreprenörskap, innovation och investeringar i framtidens teknologier. Det polska ordförandeskapet kommer att arbeta för att främja en gynnsam miljö för företagande, forskning och utveckling, och för att säkerställa att EU ligger i framkant när det gäller den gröna och digitala omställningen. Att stärka den inre marknaden och riva handelshinder kommer också att vara centrala frågor.
Slutligen vill Polen sätta sammanhållningen i EU i centrum. I en tid när populism och nationalism vinner mark i delar av Europa är det viktigare än någonsin att värna de grundläggande värden som EU bygger på: demokrati, rättsstatens principer och respekt för mänskliga rättigheter. Polen har visat att man är en stark anhängare av europeisk integration och en aktiv partner i att bygga ett starkare och mer enat EU. Under det polska ordförandeskapet kan vi förvänta oss en strävan efter att stärka dialogen och samarbetet mellan medlemsländerna, och att arbeta för att överbrygga de klyftor som hotar att splittra unionen. Att fortsätta fördjupa samarbetet kring den inre marknaden är också ett sätt att stärka sammanhållningen i EU.
Polens ordförandeskap i EU:s ministerråd innebär en spännande möjlighet att föra det europeiska samarbetet framåt. Med sin energi, sitt engagemang och sin unika erfarenhet har Polen potential att spela en avgörande roll i att forma ett starkare, säkrare och mer välmående EU. Det är ett tillfälle att ta tillvara, och ett ordförandeskap som lovar att sätta en tydlig prägel på unionens framtid. Nu är det dags för Polen att visa vägen, och för övriga medlemsländer att sluta upp bakom den polska visionen för ett enat och framgångsrikt Europa. Tillsammans kan vi bygga ett EU som är rustat för framtidens utmaningar och som fortsätter att vara en ledstjärna för demokrati, frihet och välstånd i världen.
Statsmannen är helt säker på att Polens ordförandeskap kommer att leda till ett bättre EU än Ungern har lyckats åstadkomma under sitt ordförandeskap. Framförallt så kommer säkerhetspolitiken att vara mycket mer realpolitisk än jämfört med Orbans apologetiska dito.