Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg har medvetet mörkat ett allvarligt säkerhetshaveri för regeringen och sin egen styrelse. Hennes agerande, som avslöjats genom tjänsteanteckningar från myndighetens tidigare chefsjurist, är en skandal som blottar en allvarlig brist i vårt system: avsaknaden av tjänstemannaansvar.
Vad är tjänstemannaansvar?
Tjänstemannaansvar innebär att statliga tjänstemän kan ställas till svars för fel och försummelser i tjänsten. Det handlar om att upprätthålla ansvarsskyldighet och transparens i offentlig förvaltning. Sverige avskaffade tjänstemannaansvaret 1976, vilket har lett till en kultur av oansvarighet och bristande ansvarstagande inom delar av den offentliga förvaltningen.
Sivborgs agerande visar varför det behövs
Susanne Ås Sivborgs agerande är ett tydligt exempel på varför tjänstemannaansvar behövs. Hon har medvetet undanhållit information om ett allvarligt säkerhetshaveri, vilket har äventyrat Sveriges säkerhet. Utan tjänstemannaansvar kan hon inte ställas till svars för sina handlingar, vilket urholkar förtroendet för myndigheterna och rättssäkerheten.
Slopa fallskärmarna
Förutom tjänstemannaansvar bör vi även avskaffa de generösa fallskärmar som många statliga generaldirektörer har. Dessa fallskärmar, som ofta innebär avgångsvederlag och pensioner långt över vad vanliga anställda får, skapar en kultur av oansvarighet och minskar incitamenten att prestera.
Fördelar med tjänstemannaansvar:
- Ökad ansvarsskyldighet: Tjänstemän blir mer benägna att agera ansvarsfullt och följa lagar och regler om de vet att de kan ställas till svars för sina handlingar.
- Ökad transparens: Tjänstemän blir mer öppna och transparenta i sitt arbete, vilket ökar förtroendet för myndigheterna.
- Bättre beslutsfattande: Tjänstemän blir mer noggranna och eftertänksamma i sitt beslutsfattande om de vet att de kan hållas ansvariga för konsekvenserna.
- Starkare rättssäkerhet: Medborgare får en möjlighet att få upprättelse om de drabbas av fel eller försummelser från myndigheternas sida.
Avskaffandet av fallskärmar:
- Rättvisare system: Det är orättvist att generaldirektörer får generösa avgångsvederlag och pensioner medan vanliga anställda får klara sig med betydligt mindre.
- Ökad motivation: Att ta bort fallskärmarna ökar incitamenten för generaldirektörer att prestera och ta ansvar för sina handlingar.
- Minskade kostnader: Att slopa fallskärmarna sparar skattepengar som kan användas till viktigare saker.
Statsmannen anser:
Det är dags att återinföra tjänstemannaansvar och avskaffa fallskärmarna för statliga generaldirektörer. Dessa åtgärder är nödvändiga för att stärka ansvarsskyldigheten, transparensen och rättssäkerheten i offentlig förvaltning. Susanne Ås Sivborgs agerande på Lantmäteriet visar tydligt att det nuvarande systemet inte fungerar.
Medborgerlig Samling har som ett led i kampen mot inkompetens på svenska myndigheter antagit en motion, som innebär att man kan ge offentliganställda näringsförbud, ungefär som man kan ge företagare näringsförbud. Det skulle medföra att en inkompetent tjänsteman skulle inte kunna byta kommun, region eller myndighet och fortsätta vara en belastning för det offentliga och medborgarna. Aktivister ska inte heller kunna fortsätta att driva sina personliga agendor genom diverse myndigheter.
Det är dags att städa upp i myndighets-Sverige och stoppa inkompetenta tjänstemän!