I en tid av ökad geopolitisk osäkerhet och växande hot mot Sveriges säkerhet är det dags att ompröva vår syn på vissa konventionella vapen. Förbuden mot klustervapen och truppminor, som drivits fram av humanitära skäl, förtjänar en nyanserad diskussion i ljuset av dagens säkerhetspolitiska verklighet. Moderaterna visar med sitt motstånd mot klustervapen och truppminor att de menar faktiskt inte allvar med att försvara Sverige och våra allierade i NATO.
Klustervapen:
Klustervapen är ammunition som sprider ut ett stort antal mindre sprängladdningar över ett område. Kritiker hävdar att de orsakar oacceptabelt lidande för civila, då många av dessa mindre laddningar inte detonerar omedelbart och kan ligga kvar i terrängen i åratal. Men de klustervapen som har tagits fram av de flesta västländer är självdestruerande, och exploderar av sig själv efter en viss tid.
Varför klustervapen?
- Militär effektivitet: Klustervapen är effektiva mot truppkoncentrationer, bepansrade fordon och infrastruktur. De kan vara avgörande för att slå ut en fientlig invasionsstyrka och skydda civilbefolkningen. Kriget i Ukraina har visat att de fungerar mycket bra mot ryska köttvågor av anfallande soldater.
- Teknisk utveckling: Moderna klustervapen har en betydligt lägre andel blindgångare än äldre modeller, vilket minskar risken för civila offer. Dessutom har de moderna vapnen självdestruktion.
- Avskräckning: En trovärdig försvarsförmåga, inklusive tillgång till effektiva vapensystem, stärker Sveriges avskräckningsförmåga och minskar risken för angrepp.
Truppminor:
Truppminor är explosiva laddningar som placeras ut i terrängen och detonerar när de utlöses av en person eller ett fordon. De gamla svenska reglementenen som fanns för truppminor är väldigt tydliga. Det finns mycket höga dokumentationskrav för mineringar, vilket underlättar desarmering av egna minfält.
Varför truppminor?
- Försvar av strategiska punkter: Truppminor är effektiva för att försvara viktiga områden, såsom gränser, hamnar och infrastruktur. De kan fördröja en fientlig framryckning och ge svenska styrkor tid att omgruppera och försvara sig. De kanaliserar dessutom fiendens aktiviteter i terrängen, vilket medför att man minskar motståndarens handlingsfrihet.
- Kostnadseffektivitet: Truppminor är ett relativt billigt sätt att förstärka försvaret, särskilt i jämförelse med andra vapensystem.
- Avskräckning: Liksom klustervapen kan truppminor bidra till att avskräcka en potentiell angripare.
Statsmannen anser:
Moderaterna menar inte allvar med att kunna försvara Sverige och våra allierade i NATO mot en motståndare som Ryssland. Det är en chimär, där moderaterna leker att de är ett statsbärande parti, men väljer aktivt att avstå en debatt om effektiva vapen mot en motståndare som Ryssland. I en osäker värld kan Sverige inte ensidigt avstå från vapensystem som kan vara avgörande för vår säkerhet. Det är bara naivt bortom all rimlighet. Att ompröva förbuden mot klustervapen och truppminor är en pragmatisk och ansvarsfull åtgärd som stärker Sveriges försvarsförmåga och avskräcker potentiella angripare.
Vi i Medborgerlig Samling anser att Försvarsmakten ska ha tillgång till alla de vapen som är effektiva för att avskräcka en potentiell angripare från att anfalla Sverige och våra allierade i NATO.