Ni har ju alla hört att Kina är ett land som man inte kan lita på. Bland annat hänvisas till kinesiska lagar, som gäller för kinesiska medborgare, även utomlands. Man har som god kines en skyldighet att hjälpa kinesisk underrättelsetjänst i de fall man kan. Tänk er själv om ni som svenskar skulle ha en rapporteringsplikt mot SÄPO och MUST, när ni är utomlands. Eller att ni skulle i ert arbete i utlandet ha en skyldighet att spionera på arbetsgivaren och överlämna information till svenska konkurrenter.
Ett tydligt exempel på denna skepsis är väl domen som förbjuder Huawei att leverera 5G telekomnät i Sverige. Men, säger vän av ordning, det är väl bara paranoia och ett sätt att blockera konkurrenter från marknaden, då Ericsson och Nokia är världsledare i EU när det gäller telenät. Det är det kinesiska narrativet. Vad finns det för risker med kinesisk elektronik egentligen? Det finns ett fall i USA, där det amerikanska bolaget Supermicro fick levererat komponenter till sina servermoderkort, som var försedda med bakdörrar. Då bör man vara medveten om att Supermicro är en stor leverantör av moderkort till superdatorkluster, telekommunikationsutrustning med mera. Om man kan kompromettera servrar genom att ha bakvägar, så kan man möjliggöra omfattande informationsstölder. Ett exempel på detta är det kinesiska hackandet, som ledde till att Kina fick tillgång till omfattande information om det amerikanska projektet F-35. Det är ett exempel på en lyckad informationsoperation, där man får tillgång till dyr forskning för billiga pengar för egen utveckling av flygplan. Plus att man kan börja leta efter svagheter i konstruktionen, om man behöver föra krig mot en motståndare som har F-35 flygplan.
Det finns ett annat intressant fall i USA. Kinesiska företag har levererat kranar för lastning och lossning av gods till hamnar i USA. Det låter väl ofarligt? Märkligt nog, så har man hittat modem med okänd funktion i dessa kranar. Tänk er själv om man från distans skulle kunna sabotera kranar. Eller bara göra dem långsammare. Eller ”råka” tappa containers med viktig utrustning. Ni kan säkert tänka er scenarion där en lämplig fjärrstyrning skulle kunna sabotera import och export. Har du en smart robotdammsugare hemma? Made in China? Har den en kamera och mikrofon som du kan koppla upp dig mot för att kolla på hunden eller katten med den smidiga appen? Grattis, då kan nog kinesisk underrättelsetjänst och kanske kinesiska hackare tillgång till ljud och bild från ditt hem.
Tänk då om du i din smarta telefon har en programvara som TikTok. I praktiken så kan den informera den kinesiska regeringen om vilka du träffar, när och hur. Din position, din kamera, din mikrofon. Är det värt att ta en sådan risk? Det kan låta som paranoia, men det är fullt möjligt att den kinesiska underrättelsetjänsten tycker att just DU är intressant. Kanske inte själv, men för att du känner någon som känner någon osv. Man kan kartlägga hela ditt liv. Allt detta är anledningen till att USA:s lagstiftare undersöker möjligheten att förbjuda TikTok.
Jag vill avsluta med att be dig titta på den här filmen, som visar HUR man kan använda TikTok för informationspåverkan, fake news med mera. Det är ett supervalår 2024, fundera på vilka konsekvenser främmande informationspåverkan på TikTok kan få under ett valår, när man kan göra trovärdiga falska foton och videos.