Islamiska Staten (IS) har återgrupperat sig i Somalia och har nu blivit en central knutpunkt för terrorism, både operativt och finansiellt, enligt U.S. Africa Command (Africom). Washington Post har besökt frontlinjen i norra Somalia, där strider pågår mot IS. Utländska krigare strömmar in i landet och pengar flödar ut, vilket skapar ett växande hot mot västvärlden.
IS i Somalia bröt sig loss från al-Shabab 2015 och leds nu av Abdulqadir Mumin, som enligt USA:s militär är IS globala kalif. Till skillnad från al-Shabab, som fokuserar på att erövra territorium i Somalia, har IS i Somalia större ambitioner. De har etablerat sig i Miskadbergen och byggt upp ett internationellt terrorismnav. Gruppen finansierar sin verksamhet genom utpressning av lokala företag och har byggt upp ett regionalt finanskontor, al-Karrar, som kanaliserar pengar till militanter i flera länder. Enligt FN-utredare har de finansierat terrorattacker runt om i världen, inklusive attacken i Kabul 2021.
IS har också utvecklats till en mer sofistikerad stridsstyrka som använder självmordsdrönare, långdistansskyttar och avancerade bomber. De har besegrat al-Shabab i strider och utökat sitt territorium i Puntland. Puntlands styrkor har inlett en offensiv mot IS, men de saknar västerländskt stöd och har svårt att upprätthålla kampen. IS har svarat med dödliga attacker, inklusive en självmordsattack på nyårsafton där 12 utländska självmordsbombare deltog. De använder också drönare för att attackera Puntlands soldater, en taktik som är ny i Somalia.
Fångar i Puntland vittnar om att de blivit lurade att ansluta sig till IS. Bland dem finns utländska medborgare, vilket visar på gruppens internationella rekrytering. IS använder sig av alltmer avancerade taktiker och vapen, vilket gör kampen mot dem allt svårare.
Analys för Sverige:
I Sverige bor det cirka 200 000 personer med somaliskt ursprung, varav ungefär 70 000 är födda i Somalia och 130 000 är födda i Sverige med minst en förälder född i Somalia. Detta gör den somaliska diasporan till en av de större utomeuropeiska i Sverige.
SÄPO har i sin senaste årsrapport pekat på det fortsatta hotet från våldsbejakande islamism. Även om de flesta somalier i Sverige tar starkt avstånd från extremism, finns det en risk att IS framgångar i Somalia kan radikalisera individer även i Sverige, särskilt inom den redan sårbara gruppen unga män. Rekrytering och propaganda via internet kan nå även de som bor långt från konfliktzonen. Det är därför viktigt att vara medveten om utvecklingen i Somalia och dess potentiella inverkan på den somaliska diasporan i Sverige.
Statsmannen anser att det är dags att ta risken för islamistisk terrorism kopplat till Somalia på större allvar i Sverige. Vi får inte vara naiva för det faktum att med den globala byn som internet har skapat, så löper vi också risken att individer radikaliseras på distans.